BANANA CAKE / KEK PISANG
Picaaaaaaaaaaaaaang........
Huhu...panjangkan picang tu. Bukan apa da lama tak buat Kek Pisang tu yang picaaaang kejap. Hahahaha...hah...hah...jangan nak pikir yang bukan-bukan heh. Cuna citer pasal buah pisang. untuk makluman semua. Cuna ni dari kecik sampailah ketua ni tak penah kenal jenis-jenis pisang.
Yang Cuna kenal cumalah pisang emas dan pisang tanduk. Itu pun sebab kedua-dua jenis tu merupakan pisang yang paling Cuna suka dan tak suka makan. Cuna paling suka pisang emas tapi Cuna panggil pisang tu pisang monyet sebab masa Cuna kecik dulu jiran belakang rumah Cuna bagi pisang tu untuk monyet dia. So sejak hari Cuna panggil pisang tu pisang monyet.
Ait...ait....Cuna bukan monyet ok. Walaupun makanan kegemaran kami serupa tapi kami tak sama. Huh....tolong nyahkan pemikiran serong anda semua. Sementara Pisang Tanduk pulak bukan feberet Cuna sebabnya Cuna tak berapa suka rasa dia.
Untuk resipi Cuna kali ni. Cuna gunakan Pisang Rastali. Oooo...macamana Cuna tau nama dia. Hurm...sebab ada tulis kat label dia masa Cuna beli kat Mall aritu. Hahahah...So resipi dia sangat simple dan mudah. Lebih kurang buat Kek Minyak tapi yang ini ada pisang.
Kek Pisang
Bahan
4 biji Telur
3/4 cwn Gula
2 cwn Tepung
1 tsp Baking Powder
1 tsp Soda Bicarbonate
5 biji Pisang (dilecek)
3/4 cwn Minyak Jagung / Masak
Cara
1. Pukul Telur dan gula hingga kembang dan ringan.
2. Masukkan pisang gaul rata.
3. Diikuti dengan tepung, baking powder dan soda yang telah diayak terlebih dahulu.
4. Gaul rata dan masukkan minyak.
5. Masukkan dalam loyang yang telah digris dan bakar pada suhu 150-160C selama 30-35 minit.
Comments
Post a Comment