CHOCOLATE GANACHE




Bagi yang masih tercari-cari resipi Chocolate Ganache di sini saya kongsikan resipinya ya. Tapi sebelum saya berikan resipi telebih dahulu anda perlu tahu bahawa Chocolate Ganache terbahagi 3 jenis.

    - Glazing (digunakan untuk melepa kek)
    - Piping (digunakan secara piping)
    - Chocolate Mould (digunakan untuk membuat bunga @ Figurine dll)

Cara penyediaannya juga mudah. Mengikut nisbah  Chocolate : Whipping Cream

    - Glazing                : 1 : 1
    - Piping                  : 2 : 1
    - Chocolate Mould : 3 : 1


Chocolate Ganache (Glazing)

100 g    Coklat Masakan (didadu kecil)
100 g    Whipping Cream
1 tsp     Mentega (untuk mengilatkan adunan)



Chocolate Ganache (Piping)

340 g    Coklat Masakan
140 g    Whipping Cream
15   g    Mentega

1. Panaskan krim mengunakan kaedah Double Boiled.
2. Kemudian tuangkan keatas coklat masakan tadi dan gaul rata mengunakan spatula.
3. Apabila coklat cair, masukan mentega tadi dan gaul hingga serata.

* Pastikan adunan tidak dipanaskan secara keterlaluan sehingga menyebabkan whipping Cream rosak (mengeluarkan minyak dan menyebabkan coklat dan cream tidak sebati)


Comments

Popular posts from this blog

Ubi Getuk @ Ubi Ketuk

KEK KEJU LIMAU KASTURI

BANANA CAKE / KEK PISANG