BROWNIES KEDUT
aka Chewy Gooey Yummy Brownies
Brownies Kedut
Bahan A
400g Coklat Masakan
150g Butter
Dadukan coklat dan satukan dengan butter dan Double Boiler. Ketepikan.
Bahan B
4 biji Telur
100g Gula Perang
100g Gula Kastor (jika tak suka manis boleh kurangkan)
1 tsp Esen Vanila
1. Satukan semua bahan dan gaul rata didalam mangkuk mengunakan whisk. Tak perlu mesin ya guna tangan saja.
2. Kemudian tuang adunan kedalam bahan A gaul rata.
Bahan C
100g Tepung Naik Sendiri (cuna guna tepung gandum + 1tsp Baking powder)
30g Serbuk Koko
3. Ayak bahan tadi kedalam adunan telur tadi dan gaul rata.
4. Masukkan kedalam acuan 10x10 yang telah dialas kertas minyak dan digris bahagian tepinya,
5. Bakar pada suhu 160C selama 40-50 minit bergantung kepada oven masing2.
6. Sesudah masak biarkan didalam oven yang diregang pintunya selama 15 minit.
7. Sejukkan dan boleh dipotong serta dihias mengikut citarasa sendiri.
Bahan hiasan seperti Ganache, Caramel A@ Nutella digalakkan,
Macamana nama dia macam tu la rasa dia. Banyak orang yang kurang pasti macamana rasa sebenar Brownies. Untuk pengetahuan semua Brownies terbahagi kepada 2 kategori. Satu tekstur seperti kek dan satu seperti biskut.
Yang seperti kek rasanya lebih spongy dan moist. Bagi yang da cuba resipi Moist Chocolate Brownies Cuna mesti faham perbezaannya. Sementara yang seakan biskut ni rasanya lebih liat tapi tak adalah liat macam gula tarik. Dia liat2 gitu jer.
Kalau tanya mana satu legemaran Cuna? Tak ada jawapan untuk soalan tu sebab dua2 ada rasa tersendiri. So....Cuna harap semua akan cuba kedua2 resipi yang ada didalam blog ni untuk rasa perbezaannya sendiri.
Selamat mencuba
Brownies Kedut
Bahan A
400g Coklat Masakan
150g Butter
Dadukan coklat dan satukan dengan butter dan Double Boiler. Ketepikan.
Bahan B
4 biji Telur
100g Gula Perang
100g Gula Kastor (jika tak suka manis boleh kurangkan)
1 tsp Esen Vanila
1. Satukan semua bahan dan gaul rata didalam mangkuk mengunakan whisk. Tak perlu mesin ya guna tangan saja.
2. Kemudian tuang adunan kedalam bahan A gaul rata.
Bahan C
100g Tepung Naik Sendiri (cuna guna tepung gandum + 1tsp Baking powder)
30g Serbuk Koko
3. Ayak bahan tadi kedalam adunan telur tadi dan gaul rata.
4. Masukkan kedalam acuan 10x10 yang telah dialas kertas minyak dan digris bahagian tepinya,
5. Bakar pada suhu 160C selama 40-50 minit bergantung kepada oven masing2.
6. Sesudah masak biarkan didalam oven yang diregang pintunya selama 15 minit.
7. Sejukkan dan boleh dipotong serta dihias mengikut citarasa sendiri.
Bahan hiasan seperti Ganache, Caramel A@ Nutella digalakkan,
Comments
Post a Comment