KUIH LAPIS
Assalamualaikum dan Salam Ramadan
Bahan-bahan
2 cawan Tepung Beras
1/2 cawan Tepung Gandum
1/2 cawan Tepung Jagung
1 cawan Gula
1 cawan Santan
3 cawan Air
Sedikit Perasa Ros / Pewarna Merah
1. Satukan semua bahan kecuali perasa dan pewarna. Gaul sebati hingga gula hancur.
2. Tapis dan bahagi 2 adunan. 1 adunan dibiarkan warna putih dan 1 lagi dicampur dengan perasa dan pewarna.
3. Gunakan loyang bulat saiz 7inchi yang digris dengan sedikit minyak.
4. Kukus lapisan pertama adunan putih anggaran 200ml selama 5 minit.
5. Diikuti dengan adunan merah untuk lapisan kedua kukus selama 5 minit.
6. Ulang 3 dan 4 hingga adunan habis.
7. Apabila siap, swjukkan sebwlum dipotong dan boleh dihidang.
Hari ni hari ke 4 kita berpuasa. Seperti yang Cuna janjikan pada entri yang lepas dan Inshaa Allah Cuna akan cuba untuk share setiap kuih tradisional yang disediakan sepanjang bulan Ramadan ini dengan semua.
Hari ni tekak terasa nak makan Kuih Lapis. Kuih yang paling banyak dijual di gerai2 sarapan pagi atau dimana2 bazar Ramadan. Satu yang membezakan Kuih Lapis yang dijual adalah Kuih Lapis kita ada perasa dan berbau Ros.
Yang dijual kira bernasib baiklah kuih tu dapat dimakan. Kadang2 keras, kadang2 lembik atau kalau tak bernasib baik kuih langsung tak ada rasa apa2. Kejadian ini memang selalu Cuna alami yang menyebabkan Cuna give up nak pergi bazar Ramadan.
So, hari ni Cuna kongsikan resipinya yang Cuna dapatkan diblog yang telah diubah suai bagi memudahkan penyediaannya. Dan telah Cuna cuba dan menjadi dengan jayanya. So, tak perlu risau kalau2 tak menjadi 😊. Selamat mencuba.
Bahan-bahan
2 cawan Tepung Beras
1/2 cawan Tepung Gandum
1/2 cawan Tepung Jagung
1 cawan Gula
1 cawan Santan
3 cawan Air
Sedikit Perasa Ros / Pewarna Merah
1. Satukan semua bahan kecuali perasa dan pewarna. Gaul sebati hingga gula hancur.
2. Tapis dan bahagi 2 adunan. 1 adunan dibiarkan warna putih dan 1 lagi dicampur dengan perasa dan pewarna.
3. Gunakan loyang bulat saiz 7inchi yang digris dengan sedikit minyak.
4. Kukus lapisan pertama adunan putih anggaran 200ml selama 5 minit.
5. Diikuti dengan adunan merah untuk lapisan kedua kukus selama 5 minit.
6. Ulang 3 dan 4 hingga adunan habis.
7. Apabila siap, swjukkan sebwlum dipotong dan boleh dihidang.
Comments
Post a Comment