TALAM SUJI
Assalamualaikum dan Salam Ramadan
Seperti dijanjikan hari ini Cuna ingin kongsikan resipi Talam Suji kegemaran Cuna. Resipi ini seperti biasa mengunakan acuan bersaiz 7 inchi dan boleh dihidangkan untuk 4 - 6 porsi.
Bahan Bawah
Bahan A
100 ml Santan
125 ml Air
100 g Gula Pasir
1 biji Telur
Sedikit pewarna kuning telur
Satukan semua bahan, gaul hingga gula hancur dan tapis.
Bahan B
100 g Tepung Suji @ semolina
150 ml Air
1. Rendam bahan B selama 30 minit.
2. Satukan bahan A dan B dan masak diatas api sederhana sehingga adunan pekat dan kental.
3. Masukkan kedalam acuan dan ratakan.
4. Kukus selama 25 minit.
Bahan Atas
Bahan A
150 g Gula Melaka
25 g Gula Pasir
125 ml Air
Masak hingga gula hancur. Tapis dan sejukkan.
Bahan B
75 g Tepung Gandum
100 ml Santan
1 biji Telur
1/2 tsp Garam
1. Satukan bahan A dan bahan B dan gaul rata.
2. Tapis dan panaskan iatas api sederhana sehingga adunan sebati dan jangan terlalu pekat kerana akan menyebabkan adunan tidak rata dan berkilat jika terlalu pekat.
3. Tuang adunan keatas lapisan bawah tadi dan kukus selama 30 minit.
4. Apabila sudah siap dikukus, sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.
Selamat mencuba.
Seperti dijanjikan hari ini Cuna ingin kongsikan resipi Talam Suji kegemaran Cuna. Resipi ini seperti biasa mengunakan acuan bersaiz 7 inchi dan boleh dihidangkan untuk 4 - 6 porsi.
Bahan Bawah
Bahan A
100 ml Santan
125 ml Air
100 g Gula Pasir
1 biji Telur
Sedikit pewarna kuning telur
Satukan semua bahan, gaul hingga gula hancur dan tapis.
Bahan B
100 g Tepung Suji @ semolina
150 ml Air
1. Rendam bahan B selama 30 minit.
2. Satukan bahan A dan B dan masak diatas api sederhana sehingga adunan pekat dan kental.
3. Masukkan kedalam acuan dan ratakan.
4. Kukus selama 25 minit.
Bahan Atas
Bahan A
150 g Gula Melaka
25 g Gula Pasir
125 ml Air
Masak hingga gula hancur. Tapis dan sejukkan.
Bahan B
75 g Tepung Gandum
100 ml Santan
1 biji Telur
1/2 tsp Garam
1. Satukan bahan A dan bahan B dan gaul rata.
2. Tapis dan panaskan iatas api sederhana sehingga adunan sebati dan jangan terlalu pekat kerana akan menyebabkan adunan tidak rata dan berkilat jika terlalu pekat.
3. Tuang adunan keatas lapisan bawah tadi dan kukus selama 30 minit.
4. Apabila sudah siap dikukus, sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.
Selamat mencuba.
Comments
Post a Comment